O kávě

Caffé Club Elektra

Café Reserva, 100% Rainforest

Místo původu: rovníková Afrika a Indie.
Směs pro skutečné milovníky kávy s autentickým a jedinečným aroma připomínající nejjemnější koření, jako je skořice, kakao a sušené ovoce.


Charakteristika Café Reserva

Ručně sklizená, s maximální péči ošetřená zrnka kávy. Vůně s decentním nádechem připomínající nejjemnější koření, jako je skořice, kakao a sušené ovoce. To je základ ušlechtilé kávy Café Reserva. Vychutnejte si chuť a aroma kávy z pečlivě vybraných zrn, která pocházejí z malých farem a plantáží rovníkové Afriky, Indie a Střední a Jižní Ameriky. Café Reserva není „obyčejná káva“ – je to káva se srdcem, která všem milovníkům kávy přináší autentické a jedinečné aroma.


Místo

Aby chuť kávy Café Reserva byla jedinečná, vybrali jsme pro naše směsi zrnka kávy vypěstované na malých plantážích rovníkové Afriky, Indie a Střední a Jižní Ameriky. Všechny naše dodavatelské firmy jsou držitelem pečeti Rainforest Alliance CertifiedTM.

Kávovníky na našich farmách rostou přirozeně ve stínu deštných pralesů. Káva se zde pěstuje bez použití umělých pesticidů, herbicidů nebo chemických hnojiv. Tyto pěstební postupy pomáhají udržovat životní prostředí a přispívají k ochraně čisté podzemní vody.

Potvrzením vysoké kvality a zodpovědného přístupu ke strategii trvale udržitelného rozvoje a ochrany tropických ekosystémů je počet Rainforest Alliance CertifiedTM.


Roast, Made in Italy

Pražení kávy je skutečnou vědou a mistrovským uměním. Unikátní koncept prémiových kávových směsí Café Reserva jsme pro vás vytvořili společně s ikonou italské kávy panem Gian Luigi Norou, mistrem mezi mistry.

Prémiové kávové směsi certifikované Rainforest Alliance jsou pražené v Itálii pod dohledem pana Gian Luigi Nory, viceprezidenta italské kávové společnosti, ambasadora Caffe de Brasil a především uznávaného znalce a milovníka kávy.

Výsledkem uměleckého procesu je jedinečná chuť a aroma kávy Café Reserva.


Historie kávy


Jméno káva

Podle jedné legendy slovo káva pochází z arabské poezie ze slova QAHWA - vyjadřující slovo víno. Vzhledem k islámské prohibici alkoholu bylo toto slovo převzato pro kávu. Podle druhé legendy toto slovo pochází z ETHIOPIE z regionu KAFFA. V prastarém jazyce Egypťanů toto slovo znamená "rostlina" nebo také "půda bohů" Dnes známe kávu jako slovo v těchto podobách: KAHVE, KÁVA, KAVA, KOFFIE, CAFFE, CAFE, KAFFEE, COFFEE, COFFEA.

Jak se k nám káva dostala?

Předpokládáme, že kolem 14-15. století Arabové (v místě, kde je dnes Jemen) se naučili kávová zrna upražit, pomlít a zalít horkou vodou. Nutno dodat, že již před 15. stoletím lidé věděli, co je to káva, ale používali ji spíše pro její stimulující účinky a také jako bylinku, pomocí které se snažili léčit. K úpravě chuti přidávali do kávového moku cukr, různá koření a dokonce mléko.

V 17. století na území dnešního Turecka a Egypta začala převládat tzv. turecká káva, kdy upražená kávová zrna byla najemno pomleta a smíchána s cukrem. Tato směs se dala do malé konvice, kde byla přidána voda, která byla několikrát po sobě přivedena do bodu varu. Tímto vznikla na povrchu pěna Tato káva se pila z malých šálků. Tento způsob úpravy kávy, tedy bez filtrování, začal dominovat na středním východě, severu Afriky a jihovýchodní Evropě. Tímto lze poukázat na to, že espresso je tak trochu podobné tureckému stylu. Obě kávy se pijí z malých šálků, káva má silnou aromatickou chuť, je hutná a vyskytuje se u nich pěna. Český turek je tedy velice podobný turecké kávě.

Turecká káva a káva jako taková se dostala do Evropy při tureckém tažení do Evropy. Toto je spojováno s jménem OTTOMAN TURKS. Když v roce 1683 byli Turci nuceni opustit Vídeň, nechali za sebou své kávové zásoby. Tehdy polský hrdina jako první otevřel vídeňskou kavárnu, kde začal podávat nefiltrovanou tureckou kávu.
Na začátku 17. století se káva začala dovážet ve větším měřítku do Evropy. A to právě přes Benátky, kde také jako první začínají vznikat kavárny. Mezi prvními je také kavárna FLORIÁN, která se zachovala dodnes. Dnes servíruje klasické italské espresso, které je jemně ovlivněno americkými turisty, kteří si rádi pochutnají na kávě s větším obsahem mléka jako třeba caffee late. Jako ostatní kavárny, tak i kavárna FLORIÁN však začaly servírovat turecký styl kávy jako první. Ovšem silný rakouský vliv, především na severu Itálie je donutil s postupem času přejit na kávu filtrovanou podávanou s mlékem nebo taky bez mléka. To vše se odehrávalo mezi 18.-19. stoletím, kdy mělo Rakousko kontrolu nad Milánem.

Přestože se Italové osvobodili od turecké kávy, stále je znát její doznívající vliv. Největší z nich je ten, že oba dva styly (italský i turecký), nepřipouštějí servírovat kávu bez pěkně načechrané pěny ležící na povrchu kávového moku. Takto se nám vytvořila italská tradice silné, hutné, filtrované kávy podávané s cukrem a mlékem (a nebo bez) se vždy přítomnou pěnou na povrchu.